•  

Pilk naabri ahju – kes millega kütab? (07.10.2004 14:03)

Autor: Leo Kalme, Tallinna korstnapühkija-meister

Eestlane on juba selline, et tunneb alati huvi, mõnikord isegi ülemäärast huvi naabrite tegemiste-toimetamiste vastu. Mõnikord võib selline uudishimu see aga kasulik olla.

Kui oma maja kohta võidakse öelda, et oma asi, millega kütan, siis korterelamutes on see juba ka ühistu ka mure. Ebasobivat materjali ahju loopides tahmatakse ja pigitatakse korstnad kiiresti ära, neis on tulekahjuoht tunduvalt suurem.
(vt. Korstnapühkija tahmast)
 
Kui kütus ei põle täielikult ära, siis tekivad põlemisproduktid – suits, tahm ja pigi. Suits koosneb mitmesugustest aurudest, tõrva, vaigu ja rasva osakestest ja väga väikestest söeosakestest. Mida väiksemad need söeosakesed on, seda kauem püsivad nad õhus.

Suitsu värvus ja lõhn sõltuvad põlevast ainest:

  • Puidu põlemisel on suits hallikasmust.
  • Paberi, heina ja õlgede suits on valkjaskollane ja ärritab silmi.
  • Riide põlemisel on suits pruunikas, kibeda lõhnaga.
  • Kummi ja naftasaaduste suits on tumemust, tal on iseloomulik lõhn.
  • Need suitsud, mis tunduvad kibeda või imala maitsega, on tavaliselt ohtlikud.

Eelmised artiklid:

Korstnapühkija tahmast (07.10.2004) Igast põlevainest lendub osa suitsuna korstnast välja, teine osa aga ladestub tahma ja pigina lõõridesse. Kui ladestunud tahma ja pigi on liiga palju, võib see ise süttida.


Arhiiv

Telefon: 6 565 655

E-post: ilm@ilm.ee

Rohkem: Kontakt | Reklaam