•  

Juured.ee: Meie leib, sai ja põhitoidud valmivad poes käimata! (27.12.2008 11:55)

Saia, leiva ja sooja toidu valmistamine kodus pakub meile palju rõõmu ning tagab toidu kõrge kvaliteedi. Tasapisi muutub isetegemine pidevaks rituaaliks, kus on oma roll igal pereliikmel, alates keldriskäijast, viljajahvatajast kuni leivapätsijani.

Meie pere varus sügisel talunikelt ca 70 kg erinevaid mahe teravilju ning üle 200kg juurikaid ja õunu, et vähendada sõltuvust poes käimisest ja toiduainete vahendajatest. Nüüdsest plaanime poesaia või -leiba osta vaid erandjuhtudel, näiteks reisil olles või ajapuudusel. Käsi viljaveski oli meil soetatud juba ennem, kuid siiani valmistasime jahutooteid või putru põhiliselt valmis mahejahust, mille varumiseks pidime iga kuu sõitma Tartu (asume Võrumaal). Nüüd ostsime mahetoodanguna valminud viljateri ja jahusid otse lähipiirkonna talunikult.
Saadud kogusega plaanime hakkama saada kogu sügis-talvise perioodi. Koguseid oli raske planeerida, sest näiteks varasem vilja hulgiostu kogemus puudub.  Ostetud teraviljast moodustas peamise rukis ja spelta (ürgnisu), lisaks veel kaeraterad ja -jahu. Lisaks ostsime mahetalunikelt talve juurikavaru, millest peamise moodustasid porgandid ja kaalikad, lisaks ka naeris, kartul, kapsas, peet, pastinaak. Kokku läks meie teravilja- ja juurikavaru ning õunad maksma ca 2600 kr, hinnad olid oluliselt odavamad võrreldes poehindadega.  Kuna jahu ja näiteks kaerahelbed kaua ei säili, siis ostsime jahvatamiseks spelta- ja kaeraterasid, mis säilivad kauem ilma maitseomadusi kaotamata. Hommikuse pudrukoguse helveste jahvatamiseks 4-liikmelisele perele kulub meil käsiveskiga ca 5-10 minutit. Jahu jahvatamine võtab juba kauem aega, kuid valminud saia maitse erineb valmisjahust tehtust. 

Meie pere teeb nädalas üks kord naturaalse juuretisega leiba ja korraga valmib viis suurt leivapätsi, millest enamuse sööme me ka nädalaga ära.  Üks kuni kaks pätsi kingime me ära või vahetame mõne muu toiduaine vastu. Arvestades, et korraga kulub suhteliselt suur kogus rukkijahu, siis rukki ostsime seekord veel jahuna, kokku 25 kg (võib-olla soetame järgmiseks aastaks võimsama veski).

Meie pere sööb lihatoite vähe, seega saame ostetud juurikatega valmistada põhitoitu. Toidu rikastamiseks ostame poest juurde makarone, juustu, võid, pähkleid, rosinad jms. Mune saame mahetalunikult. Jogurti valmistame ise, selleks saame piima otse talust.

Mida õppisime saadud kogemusest?
Kõige väärtuslikumaks peame  vabanenud aega ja raha, mis ennem kulus mahepoodide külastamiseks ning tavapoodides pagarileti juures ninakirtsutamiseks.  Poes käima vaid üks kord nädalas ja oluliselt väiksema stressiga. Vabanenud aja saame kulutada oma perega saiajahu jahvatamiseks ja küpsetamiseks. Isetegemine tagab ka meie soovidele vastava toidu kvaliteedi. Näiteks mahejahust saia või ainult naturaalse juuretisega valminud leiba või ilma kemikaalideta juurikaid on raske leida poest. Küpsetamine ja toiduvalmistamine arendab ka meie loomingulisust, igatahes enamasti me naudime isetegemist. Kokkuhoitud raha võimaldab aga rohkem kodus olla, sest pole vaja niipalju raha teenida.
Meie tarbimismuutustest võidavad ka väiketalunikud. Näiteks kui varem ostsime poest valmis leiba-saia ja toetasime enamasti suuri jaemüüjaid, suurtootjaid ja meile anonüümseid põllumehi, siis nüüd toetame ostuga kohalikku mahetalunikku. Nüüd me teame, kuhu meie raha läheb.

Mida isetegemine meile on andnud?
-Võimaluse rakendada oma loovust toidu valmistamisel
-Vähendanud meie ja laste stressi poodide külastamisel
-Andnud juurde aega oma perega olemiseks
-Säästnud oluliselt raha
-Tõstnud meie toidukvaliteedi meie ootustele vastavaks
-Teame täpsemalt milliste väärtuste kandjatele meie raha liigub (mahetalunikud)
-Meie ja meie laste jaoks on toiduvalmimise ahel läbipaistvam (kuidas valmib leib jne)
-Võimaldanud suhelda sarnase mõttemaailmaga inimestega (mahetalunikud)
-Sisustanud meie aega väärtuslikult
-Julgust, et saame hakkama

Eelmised artiklid:

Telefon: 6 565 655

E-post: ilm@ilm.ee

Rohkem: Kontakt | Reklaam